نصب و راه اندازی سیستم باسداکت و سیستم ساپورت آن

بخش اول : پیکربندی نصب

اصطلاح پیکربندی نصب ، هنگامی که برای سیستم های باسداکت از پیش ساخته و کابل ها ،انتقال نیرو و توزیع برق در نصب به کاربرده می شود .

در اصل به الزامات هندسی مسیریابی کانداکتورها اشاره دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

الزامات سازگاری همچنین ممکن است. به این ملاحظات اضافه شود. به خصوص در سطح اتصال نقاط مورداستفاده که باید از انعطاف پذیری لازم برخوردار باشند.

 

۱. رتبه بندی رساناها (conductor)

برای طراحی سیستم انتقال نیرو با سیستم های باسداکت ازپیش ساخته یا کابل ها، لازم است. نسبت به مسیریابی ،توجه ویژه به تغییر جهت ، مسدودکننده ها،ویاموانعی که باید بدون هرگونه مزاحمت در ادامه رساناها از آن جلوگیری کرد. توجه داشت.

با استفاده از این رویکرد ، توصیه می شود تا قبل از پروژه ، یک بازرسی از سایت انجام شود تا مشکلات مسیریابی ارزیابی شود. اگر این امر امکان پذیر نباشد ، می بایست مطالعه ای در مورد “طرح” انجام شود.

انتخاب یک سینی کابل و سیستم باسداکت از پیش ساخته بایدبا مسیریابی مورد نیاز سازگار باشد . چک کردن لوازم ضروری دسترسی برای تغییر جهت و مسیر ) برای جلوگیری از موانع (و تغییرات سطح و پیشرفت های مواد تغذیه ای نباید فراموش شود.

علاوه بر این ، لازم است به ویژگی های کاشی کف یا دیوارها ، مشکل در تامین تکیه گاهها و همچنین اندازه و وزن کابل توجه شود.

 

۱.۱ سینی های کابل و سیستم های باسداکت پیش ساخته

این دو سیستم صرف نظر از مقصد در زیرساخت ها برای انتقال و توزیع نیروی برق استفاده می شود:

۱-سایت های صنعتی یا تجاری

۲-موسسات بخش خدمات

۳-ساختمانهای مسکونی

کلاسیک ترین سیستم از کانداکتورها یا کابل های عایق استفاده شده است. که توسط دستگاه های مکانیکی پشتیبانی می شوند:
نردبان کابل،صندوق عقب ، سینی های کابل و مجاری که می توانند چندین تنظیمات ، شکل و ساخت گزینه هایی را ارائه دهند. که به آنها امکان سازگاری با مکان ها و محیط های مختلف را می دهد.

وجود انواع مختلفی از کانداکتورمناسب برای اکثر تنش ها( دما ، غوطه وری ، مواد شیمیایی ، پوشش گیاهی ، آتش ،uv)به این معنی است که سینی های کابل تقریباً در هر محیطی قابل نصب هستند. محدودیت این سیستم نتیجه ی حداکثر جریان کار (چند رسانا) یا نیازهای الکتریکی (اتصال کوتاه و تابش مغناطیسی) است.
سیستم های باسداکت ازپیش ساخته هم یک سیستم جایگزین و هم یک سیستم مکمل هستند. کانداکتورها در یک محفظه قرار گرفته و در همان محفظه جدا می شوند. که از آنها پشتیبانی و محافظت می کند.
این سیستم های یکپارچه ، که کاملاً از نقطه نظر الکتریکی و الکترومغناطیسی محاسبه می شوند ، جریان انرژی بسیار بالایی را امکان پذیر می کنند و محافظت بسیار بالایی را در برابر فشارهای خاص ارائه می دهند. برای اطمینان از انتخاب راه حل های بهینه ، ادغام آنها در زیرساخت های ساختمان نیاز به بررسی اولیه دارد.

سیستم های باسداکت معمولاً به عنوان “قدرت بالا” ،”قدرت متوسط” و “قدرت کم” طبقه بندی می شوند. آنها اجازه ی هرنوع انتقال نیرو از منبع به نقطه ی نهایی مورد استفاده را می دهند.

 

تفاوت سینی کابل ها و انواع سیستم باسداکت

ساپورت سینی کابل و انواع سیستم باسداکت دو سیستم مختلف هستند. که هر کدام مزایای خاص خود را دارند. البته استفاده از آنها همچنین می تواند. به روش متداول بستگی داشته باشد. به طور طبیعی ، این دو سیستم مکمل هستند. و می توانند در سطوح مختلف یا برای استفاده های مختلف در همان سایت نصب شوند.

سطح مقطع و تعداد کابل هایی که باید نصب شوند. نیز می تواند متغیر مهمی برای سنجش باشد. هرچه تعداد کابل ها بیشتر باشد. و سطح مقطع آن گسترده تر باشد. باید تکیه گاه ها نزدیکتر باشند. حداقل شعاع خمش نیز باید در نظر گرفته شود.

با یک رویکرد جهانی برای مسیریابی هادی ، لازم است سایر خدمات موجود در ساختمان را نیز در نظر بگیرید که می تواند یک مداخله گر باشد:

آب ،
گاز ،
مجراهای دود یا تهویه ،
تهویه مطبوع ،
سیستم های آتش نشانی و
به طور کلی شبکه های دیگر.

برخی از سایت های حساس (فرودگاه ها ، مراکز داده ، صنایع پیشرفته و غیره) با هدف اطمینان از تداوم ویا جداسازی در مورد خطر آتش سوزی، نیاز به مجرای دوم برای حمل و نقل نیرو و توزیع دارند که برای ایمنی اموال و مردم باید جداگانه باشد.

 

۱.۲ ابعاد و اندازه سیستم توزیع

ارتفاع و عرض داکت انتخاب شده باید مناسب باشد. تا بسته های کابل ، به طور بالقوه در چند لایه موجود باشد. برای مثال می توان سینی های کابل باریک یا ترانکینگ با ضلع های بلند را برای طولانی مدت یا سینی های کابل گسترده یا ترانکینگ با ضلع های پایین انتخاب کرد. تا بتوانید کابل ها را در تعداد لایه های کمتری نصب کنید. در هر حالت ، باید یک مطالعه برای تسهیل در ترانکینگ و قراردادن کابل ها انجام شود. اگر فضای موجود محدود باشد. جالب است که یک راه حل “سیستم باسداکت از پیش ساخته شده ” را انتخاب کنید. که عموماً فشردگی بیشتری را ارائه می دهد.

 

۱.۳ شعاع خمش

حداقل شعاع خم می تواند محدودیتی در نصب باشد. و این را باید در نظر گرفت. این مسئله بستگی به سطح مقطع کابل ها و تعداد کابل هایی دارد. که باید بدون تنش نصب شوند. برنامه ریزی برای حداقل شعاع خم حداقل ۶ یا ۸ برابر قطر بیرونی بزرگترین کابل توصیه می شود.

سیستم های باسداکت پیش ساخته دارای قطعات ویژه ای (آرنج) هستند که باعث می شوند. تغییرات کمتری در مواجهه با ترانکینگ و سینی کابل رخ دهد.

 

۱.۴ مقاومت مکانیکی

مجرای هوا باید توانایی تحمل وزن کابل های موجود در آن را داشته باشد. لازم است حداکثر بار تأیید شده توسط سازنده بررسی شود. و کاملاً مطابق با آن عمل بشود. داکت های بارهای سنگین می تواند باعث کاهش تعداد تکیه گاه ها شود ، در حالی که داکت نوری به نقاط ثابت زیادی احتیاج دارد. تعداد ، نوع و کیفیت تکیه گاه ها (تکیه گاه های دیواری و یا سقفی) باید هنگام نگاه به کل هزینه های نصب ،محاسبه شود.

سیستم های باسداکت از پیش ساخته شده از راه حل های خود نگهدارنده هستند. که استحکام بیشتری را به نصب می دهند. بررسی در دسترس بودن تمام قطعات و لوازم جانبی مورد نیاز برای ایجاد لینک به کوچکترین جزئیات بسیار مهم می باشد.

 

۱.۵ موارد مورد نیاز نصب ویژه

علاوه بر الزامات اندازه ، شکل مناسب و مقاومت مکانیکی مربوط به مسیریابی هادی ، هر وضعیت نصب به طور کلی نیاز به مطالعه واجرای اقدامات احتیاطی خاص دارد. در اکثر موارد ، این اقدامات احتیاطی با شرایط محیطی محلی مرتبط است ، که به وسیع ترین مفهوم توسط نهادهای استاندارد به عنوان “تأثیرات بیرونی” طبقه بندی می شوند. این شرایط ، تعریف شده توسط استاندارد ، استرس های مکانیکی (ضربه ، لرزش ، زلزله و غیره) ، تنش های آب و هوایی (دما ، رطوبت و غیره) را مشخص می کند. که به آنها تعداد معینی از فشارهای خاص مانند باد ، خورشید ، خوردگی و … اضافه می شود.

 

۲. سطح انعطاف پذیری نصب

انتخاب سیستم انتقال نیرو در یک ساختمان همچنین باید تغییرات احتمالی ، پیشرفت ها و پسوندهای نصب را امکان پذیر سازد. اگر این الزامات وجود داشته باشد. باید راه حل هایی انتخاب شوند. که انعطاف پذیری نصب خوبی داشته باشند. و استمرار سرویس را تضمین کنند. سیستم انتخاب شده باید بدون نیاز به قطع برق برای مدت طولانی ، قادر به هدایت نیرو در جایی باشد که لازم است.

سهولت نصب نیز به منظور به حداقل رساندن زمان مورد نیاز برای اصلاح سیستم و اطمینان از نگهداری سریع و ایمن ، از اهمیت زیادی برخوردار است. با این حساب ، انتخاب باید عملیاتی را در نظر بگیرد که می تواند بر هزینه های تولید یا مدیریت سیستم تأثیر بگذارد.

با تکامل نصب ، سیستم های باس داکت از پیش ساخته ، تداوم سرویس را با اجازه اتصال و قطع ارتباط با برق تضمین می کنند . از طرف دیگر ، نصب سینی کابل ها و ترانکینگ در نصب هایی که نیازی به اصلاح یا نگهداری خاصی ندارند ، می تواند کم هزینه تر باشد.

انتخاب یک سیستم توزیع فقط به یک راه حل واحد محدود نمی شود. با توجه به پیچیدگی و اندازه ساختمان و دیگر فاکتورهای موجود می توان از سیستم های باس داکت و دیگر سیستم های موجود به طور مشترک استفاده کرد.

 

۳. اتصالات و محل پیوند

نصب الکتریکی باید با توجه به نیاز به اصلاح و گسترش ، طراحی و نصب شود. این بدان معناست که باید یک سیستم انعطاف پذیر نصب شود. که اتصالات را برای استفاده های آینده برق فراهم کند. کابل ها و سیستم های باسداکت باید اندازه گرفته شوند. تا افزایش طول احتمالی را در نظر بگیرند. و باید اتصالات جدیدی را فراهم کنند. با یک راه حل “کابل” ، تجهیزات اتصال مانند جعبه های توزیع و پانل ها باید در نقاط از پیش تعریف شده در امتداد خط اصلی نصب شوند.

این تجهیزات ، که به طور بالقوه می توانند. با وسایل محافظت یا ایزولاسیون مجهز شوند. می توانند نقاط شروع خطوط اضافی را به قدرت رسانند.

با استفاده از راه حل “سیستم باس داکت” ، مجموعی از کابل ها که به عنوان خط اصلی استفاده می شوند. دارای نقاط اتصال هستند. در این حالت ، برای تغذیه خطوط جدید ، جعبه های اتصالی به سادگی باید مستقیماً روی باسداکت قرار گیرند. در صورت لزوم ، این جعبه های اتصالی مجهز به وسایل محافظت یا جداسازی هستند.

در صورت ایجاد تغییر در طرح ایستگاه های کاری ، اقدامات احتیاطی مشابه در سطح مدار ترمینال انجام خواهد شد. تا از حداکثر انعطاف پذیری اطمینان حاصل شود.

 

بخش دوم : سیستم ساپورت باسداکت

تجهیزات و تأسیسات ذکر شده در بخش اول خود نیازمند سیستم ساپورت جهت نگهداری آنها، مقاوم سازی و جلوگیری از اسیب دیدن سازه ی اصلی می باشد.
اغلب در صنایع از انواع سنتی سیستم ساپورتینگ تأسیسات و تجهیزات استفاده می شود. که دارای معایب گوناگونی شامل هزینه ی زیاد ساخت مانند هزینه ی جوش کاری ، برش کاری ، سوراخکاری و هزینه های نصب سیستم ساپورتینگ سنتی چه از نظر زمانی و نیروی کار ، مقاومت ضعیف سیستم ها در برابر رطوبت ، عدم وجود آرایش مناسب و چشم نواز فضا ، عدم انعطاف پذیری مناسب در برابر زلزله و بارهای جانبی ، امکان ایجاد حریق در بخش های مختلف براثر جوشکاری ، عدم سهولت در انجام خدمات مربوط به تعمیر و نگهداری ساپورت های مربوطه می باشد.

 

سیستم ساپورت مدولار

با پیشرفت علم و تکنولوژی و تحقیقات بسیار زیاد در زمینه سیستم ساپورت ، میتوان از سیستم ساپورت مدولار جهت ساپورتینگ این قبیل تجهیزات استفاده شود. انواع سیستم ساپورت مدولار از قطعات فولادی با روکش های مورد نیاز با توجه به شرایط هر بخش از صنعت از پیش طراحی و تولید می شود و بدون نیاز به جوشکار ی و سوراخکاری جهت ساپورتینگ تاسیسات و المان های غیرسازه ای با اتصالات پیچ و مهره ای به هم متصل و به کار برده می شود.لازم به ذکر است با توجه به نصب آسان و سریع این سیستم ها از لحاظ هزینه های مادی و نیروی کار نیز مقرون به صرفه می باشد.

حفاظت از سیستم ها و تجهیزات در هر فضای صنعتی از جنبه اقتصادی و زمانی بسیار مهم می باشد و در صورت بروز حادثه می تواند زیان های جبران ناپذیری را به کارفرمایان وارد سازد.
یکی از خطرات تهدید کننده و نابود کننده ی فضاهای دارای سیستم های باسداکت ، حریق و دود می باشد که می توان با ایجاد سیستم های اکتیو مانند اطفاء حریق ، سیستم های تهویه و همچنین سیستم های پسیو مانند آتش بند و دود بند که بتواند مانع از انتقال حریق شود از این جمله خطرات پیشگیری نمود.
سیستم آتش بند و دودبند گامی موثر در جهت پیشگیری از رسیدن حریق به فضاهای محصور و تجهیزات آن برداشته است که با برقراری این سیستم زمان مناسب و مکفی جهت مقابله با حریق و مهار آن توسط سیستم های اطفاء حریق و نیروهای امدادی قبل از وارد شدن خسارات احتمالی ایجاد می گردد.

 

سیستم آتش بند و دود بند گامی موثر در جهت پیشگیری از رسیدن حریق به فضاهای محصور و تجهیزات آن برداشته است
که با برقراری این سیستم زمان مناسب و مکفی جهت مقابله با حریق و مهار آن توسط سیستم های اطفاء حریق و نیروهای امدادی قبل از وارد شدن خسارات احتمالی ایجاد می گردد.
گروه صنعتی لینکران در زمینه تولید و عرضه انواع سیستم آتش بند و دودبند نقش مهمی را در تحقق امر به سازی و مقاوم سازی تجهیزات و تأسیسات صنایع ایفا کرده است.

 

نویسنده : جواد کلانتری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *