سیستم ساپورت تجهیزات و تاسیسات پالایشگاه

امروزه مصالح ، تأسیسات صنعتی و اجزای مختلف آن تأثیرات منحصر به فردی در سازه های صنعتی به جا می گذارند.
به همین دلیل استفاده از تجهیزات مختلف تأسیساتی نیازمند دانش مهندسی و پشتیبانی اجرایی شرکت های تولیدکننده و تأمین کننده می باشد.
علاوه بر انواع محصولات و تأسیسات صنعتی اعم از عایق الاستومری ، لرزه گیر ، اکسپنشن جوینت و راد گالوانیزه که قبلاً درباره تأثیر آنها در مصارف مختلف ساختمانی و صنعتی مفصلاً صحبت شده است. در این مقاله به بررسی پالایشگاه نفتی ، واحدها ، تجهیزات و سرویس های به کار رفته و موارد مصرف انواع سیستم ساپورت تأسیسات در آن می پردازیم.

 

نفت خام

نفت خام به طور طبیعی به وجود می آید.نفت پالایش نشده از ته نشینی هیدروکربن ها و دیگر متریال های طبیعی تشکیل شده است.این ماده یک نوع از سوخت فسیلی می باشد که میتواند با پالایش شدن،محصولات مصرفی شامل گازوئیل،دیزل و دیگر محصولات پتروشیمیایی را تولید کند.نفت خام یه منبع تجدید ناپذیر میباشد که بدین معناست،به همان نسبت مصرفی قابل جایگزین نمی باشد و در صورت مصرف بی رویه طی چندین سال به اتمام می رسد.

 

پالایشگاه نفت

یک پالایشگاه نفت به عنوان یک مکان صنعتی در نظر گرفته میشود که با پالایش نفت خام موادی مانند گازوئیل،دیزل و دیگر محصولات پتروشیمیایی تولید میکند. پالایشگاه های نفت در اصل به عنوان دومین مرحله در فرایند تولید به دنبال استخراج واقعی نفت خام توسط سکوها در نظر گرفته می شوند.

پالایشگاه نفت یکی از حساس ترین موقعیت های هر منطقه می باشد که دارای تجهیزات گران قیمت و حیاتی است .همچنین اتاق های حساس که پایگاه کنترل و هدایت این قبیل تجهیزات می باشد.حریق یکی از عوامل تهدید کننده ی اتاق ها و تجهیزات موجود می باشد و میتوان با استفاده از سیستم آتش بند و دودبند(فایراستاپ)در حراست ازموارد مذکوروبالابردن ایمنی آنها گامی موثر برداشت.

 

مراحل فرآیند پالایش

اولین مرحله در فرآیند پالایش تقطیر است که در آن نفت خام در دماهای خیلی بالاگرم می شود تا هیدروکربن های مختلف را از هم جدا کنند. اجزای نفت خام ، پس از جدا شدن ، می توانند برای طیف وسیعی از اهداف به صنایع مختلف فروخته شوند.لوبریکانت ها بلافاصله بعد ازفرایند تقطیربه کارخانه های صنعتی فروخته می شوند اماسایر محصولات قبل از رسیدن به کاربری نهایی نیاز به پالایش بیشتری دارند.

 

پالایش پایین دست و بالادست

پالایشگاه های بزرگ ظرفیت پردازش صدها هزار بشکه نفت خام روزانه را دارند.

در صنعت،به فرآیند پالایش معمولاً بخش “پایین دست” گفته می شود ، در حالی که تولید نفت خام به عنوان “بالادست” شناخته می شود. اصطلاح پایین دست با این مفهوم همراه است که نفت از زنجیره ارزش محصول به پالایشگاه نفت فرستاده می شود تا به سوخت تبدیل شود. مرحله پایین دست نیز شامل فروش واقعی فرآورده های نفتی به مشاغل دیگر ، دولت ها یا اشخاص خصوصی است.

طبق اطلاعات اداره مدیریت انرژی ایالات متحده،به طور میانگین،از یک بشکه ی گالنی نفت خام، حدود ۲۰ گالن بنزین موتور ، ۱۲ گالن سوخت تقطیر ، که بیشتر آنها به عنوان سوخت دیزل فروخته می شود ، و ۴ گالن سوخت جت تولید می شود.

 

واحدهای موجود در پالایشگاه

هرپالایشگاه برای انجام فرآیند پالایشی خود نیازمند انرژی حرارتی،بخاری،آب خنک کننده،نیروی برق و ازت و…می باشد که وسائل ودستگاه های هر واحد این نیازها را براورده میسازد که به آن سرویس های وابسته و کمکی می گویند.

 

سرویس های وابسته در پالایشگاه

۱- واحد آب رسانی از دریابه پالایشگاه

۲- واحد دریافت آب از دریا وتوزیع آن

۳- واحد های آب شیرین کن

۴- آب کارگاهی

۵- واحد آب خنک کننده ی ماشین آلات

۶- واحد آب آتش نشانی

۷- واحد سوخت گاز و مایع

۸- واحد هوای فشرده شده مورد نیاز دستگاه ها

۹- واحد ازت مایع

۱۰- واحد تهیه و ارسال کاستیک

۱۱- واحد ارسال امونیاک

۱۲- واحد تولید آب بویلر

۱۳- واحد تولید بخار

۱۴- واحد تولید برق و پست های توزیع

تجهیزات به کار برده شده در پالایشگاه

 

شیر

ﺷﻴﺮ وﺳﻴﻠﻪ ای اﺳﺖ ﺟﻬﺖ ﻣﻬﺎر ﺟﺮﻳﺎن و ﻓﺸﺎر ﺳﻴﺎﻻت و وﻇﺎﻳﻒ اﺻﻠﻲ آن ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از:

  • ﻗﻄﻊ و وﺻﻞ ﻛﺎﻣﻞ ﺟﺮﻳﺎن ﻣﺎﻳﻌﺎت و ﮔﺎزﻫﺎ
  • ﺗﻨﻈﻴﻢ ﻋﺒﻮر ﻣﻘﺪار ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﻣﺎﻳﻌﺎت و ﮔﺎزﻫﺎ
  • ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی از ﺑﺎزﮔﺸﺖ ﻣﺎﻳﻌﺎت و ﮔﺎزﻫﺎی ﻋﺒﻮر ﻛﺮده
  • ﺗ ﻨﻈﻴﻢ و ﻛﻨﺘﺮل ﻣﻘﺪار و ﻓﺸﺎر ﻣﺎﻳﻌﺎت
  • ﻛﻨﺘﺮل و اﻳﻤﻦ ﻧﮕﻪ داﺷﺘﻦ دﺳﺘﮕﺎه ﻫﺎی ﺗﺤﺖ ﻓﺸﺎر

 

ﺗﻮرﺑﻴﻦ

ﺗﻮرﺑﻴﻦ دﺳﺘﮕﺎﻫﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ از ﺳﻴﺎل اﻧﺮژی ﻣﻲ ﮔﻴﺮد و آن را ﺑﻮﺳﻴﻠﻪ ﻣﺤﻮری ﻣﻨﺘﻘﻞ ﻣﻲ ﺳﺎزد اﻣﺎ ﻣﻌﻤﻮﻻ ﮔﻔﺘﻪ ﻣﻲ ﺷﻮد ﺗﻮرﺑﻴﻦ ﭘﻤﭙﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻌﻜﻮس ﻛﺎر ﻣﻲ ﻛﻨﺪ.

  • توربین های هیدرولیک
  • ﺗﻮرﺑﻴﻦ ﺑﺨﺎر
  • ﺗﻮرﺑﻴﻦ ﮔﺎزی

 

ﺟﺪاﻛﻨﻨﺪه

جداسازی ماده ی اولیه ورودی به پالایشگاه که که مخلوطی از گاز،نفت و جامدات می باشد توسط دستگاه های جداکننده صورت میگیرد.

  •  جدا کننده عمودی
  • جدا کننده افقی
  • جدا کننده کروی

 

ﭘﻤﭗ
  • پمپ های گریز از مرکز
  • پمپ های جابجایی مثبت یا رفت و برگشتی پیستونی
  • پمپ های چرخشی

 

ﻛﻤﭙﺮﺳﻮر

کمپرسورها ماشینهایی هستند که افزایش دهنده ی فشار گاز از طریق کاهش حجم آن می باشند. هوا در اکثر موارد فشرده می شود، ولی گازهای طبیعی مانند: نیتروژن و اکسیژن نیز همراه آن فشرده میشود.

  • کمپرسور های جدا شدنی افقی
  • کمپرسورهای جدا شدنی عمودی
  • ﻛﻤﭙﺮﺳﻮرﻫﺎی ﮔﺮﻳﺰ از ﻣﺮﻛﺰ
  • ﻛﻤﭙﺮﺳﻮرﻫﺎی رﻓﺖ و ﺑﺮﮔﺸﺘﻲ

 

ﻣﺒﺪل ﻫﺎی ﺣﺮارتی

ﻣﺒﺪل ﻫﺎی ﺣﺮارﺗﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﭘﻤﭗ ﻫﺎ و ﻣﺨﺎزن

 

ﺧﺸﻚ ﻛﻦ

اﻳﻦ وﺳﻴﻠﻪ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر رﻃﻮﺑﺖ زداﻳﻲ در ﻣﻮاد ﺟﺎﻣﺪ ﻛﺎرﺑﺮد دارد.

 

ﺑﺮج

برجﻫﺎ درواﻗﻊ ﻣﺨﺎزن ﻓﻮﻻدی اﺳﺘﻮاﻧﻪ ای ﺷﻜﻠﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺗﻘﻄﻴﺮ ﻣﻮاد ﺧﺎم و ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﻮادی ﻧﻈﻴﺮ ﺑﻨﺰﻳﻦ، ﮔﺎز، روﻏﻦ و ﻗﻴﺮ و …ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﻣﻲ ﮔﻴﺮﻧﺪ.

 

دﻳﮓ ﺑﺨﺎر

ﺑﻮﻳﻠﺮ دﺳﺘﮕﺎﻫﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺮای اﻧﺘﻘﺎل ﺣﺮارت آزاد ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ اﺣﺘﺮاق ﺳﻮﺧﺖ، ﺑﻪ آب و ﺑﺮای ﺗﻮﻟﻴﺪ آب داغ، ﺑﺨﺎر ﺧﺸﻚ، ﺑﺨﺎر اﺷﺒﺎع ﻳﺎ ﺑﺨﺎر داغ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲ ﺷﻮد.

 

دﻣﻨﺪه و ﻓﻦ

دﺳﺘﮕﺎه ﻫﺎﻳﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺟﻬﺖ ﺑﻪ ﺟﺮﻳﺎن اﻧﺪاﺧﺘﻦ ﻫﻮا یاﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر جایگزینیﻫﻮای ﻓﻀﺎی ﺑﺴﺘﻪ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﻣﻲ ﮔﻴﺮﻧﺪ.

 

ایمنی و ساپورت تاسیسات و تجهیزات پالایشگاه ها

در صنعت،معمولابه منظور ساپورت تجهیزات ،تاسیسات والمان های غیر سازه ای از سیستم سنتی (ناودانی و نبشی) استفاده می گردد اما با توجه به معایبی که این سیستم داراست میتوان جایگزین مناسبی را جهت ساپورت تجهیزات به کاربرد.

 

معایب سیستم ساپورت تاسیسات سنتی

هزینه ی زیاد ساخت شامل هزینه ی جوش کاری ،برش  کاری،سوراخکاری و هزینه های نصب سیستم ساپورتینگ سنتی چه از نظر زمانی و نیروی  کار،مقاومت ضعیف سیستم ها در برابر رطوبت،عدم وجود آرایش مناسب و چشم نواز فضا،عدم  انعطاف پذیری مناسب در برابر زلزله وبارهای جانبی ،امکان ایجاد حریق در بخش های مختلف  براثر جوش کاری ،عدم سهولت در انجام خدمات مربوط به تعمیر و نگهداری ساپورت های  مربوطه، از معایب سیستم ساپورت تاسیسات سنتی و المان های  غیرسازه ای می باشد.

 

راه حل بهینه و به صرفه در صنعت

امروزه محققان سیستم ساپورت مدولار جهت ساپورت تاسیسات،تجهیزات  و المان های غیرسازه ای را راه حل بهینه و به صرفه در صنعت می دانند.این سیستم ساپورت شامل پروفیل های فولادی از پیش ساخته شده است که باتوجه به شرایط هربخش از روکش های مورد نیازاستفاده می گردد و بدون نیاز به جوشکاری،سوراخکاری و استفاده از روکش های ضدزنگ با اتصالات پیچ و مهره ای به هم متصل میگرددواستراکچر موثر و مقاومی جهت نگهداری تجهیزات را مهیا می کند.

 

گروه صنعتی لینکران توانسته است با بهره گیری از متخصصان مجرب فنی و کادر فروش موفق با تولید انواع سیستم ساپورت تأسیسات و عرضه ی محصول آتش بند و دودبند(فایراستاپ) گامی موثر در جهت بهسازی ساپورتینگ و بالابردن ایمنی صنایع بردارد.

 

نویسنده : مهندس جواد کلانتری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *