لرزه گیر هواساز

لرزه گیر هواساز یکی از محصولاتی است. که در سالیان اخیر در حوزه ارتعاشات و لرزه شناسی بسیار پرکاربرد گشته است. شرکت سازه پایدار الهیه تأمین کننده و عرضه کننده مصالح نوین صنعت و ساختمان اعم از انواع عایق الاستومری ، سیستم ساپورت تأسیسات ، فلنج کانال و سیستم لرزه گیر ( مانند لرزه گیر فنری ، لاستیکی ، مکانیکی و … ) می باشد. این مقاله به بررسی ارتعاشات ، سیستم های لرزه گیر و همچنین لرزه گیر هواساز می پردازد.

ارتعاشات به نوسانات در سیستم های دینامیکی و مکانیکی اطلاق می گردد . اگرچه هر سیستمی می تواند نوسان داشته باشد. هر زمان که این کار بصورت خارجی انجام شود. اصطلاح “ارتعاش” در مهندسی مکانیک اغلب برای سیستم‌هایی که می‌توانند بدون استفاده از نیروهای کاربردی آزادانه نوسان نمایند، به کار برده می شود. برای مثال هنگامی که بال هواپیما بیش از حد تکان می‌خورد، به خصوص هنگامی که فرکانس‌های ارتعاشی مربوط به فرکانس‌های طبیعی بدن و اندام انسان است، مسافران هواپیما ناراحت می‌شوند.

در خواندن کتاب ها و مقالات فنی درباره ارتعاش دانشجویان مهندسی معمولا با این تصور که تمام ارتعاشات مضر هستند، باقی می‌مانند چرا که بیشتر کارهای عمومی در مورد کاهش ارتعاش در یک شکل و یا شکل دیگر بحث می کنند. برای مثال تار عنکبوت از ارتعاشات شبکه خود برای تشخیص حضور مگسها و دیگر حشرات استفاده می‌کند.

 

تحلیل ارتعاشات مکانیکی

دلیل لرزش سیستم های مکانیکی مبادله انرژی بین عناصر اینرسی (توده‌های) سیستم و الاستیک می‌باشد. ارتعاشات آزاد معمولا بعد از یک مدت زمانی مشخص متوقف می‌شوند. چون میرایی عناصر در سیستم انرژی از بین می‌روند. و به انرژی جنبشی یا پتانسیل تبدیل می‌شوند.
نقش تحلیل ارتعاشات مکانیکی باید استفاده از ابزارهای ریاضی برای مدل‌سازی و پیش‌بینی مشکلات و راه‌حل‌های بالقوه ارتعاش باشد. که معمولا در طراحی‌های مهندسی اولیه مشهود نیستند. اگر مشکلات پیش‌بینی شوند. پس طرح‌ها را می توان برای کاهش مشکلات ارتعاش قبل از تولید سیستم‌ها اصلاح کرد.
ارتعاشات همچنین می‌توانند به صورت عمدی طراحی شوند. تا از مزایای حرکت مکانیکی نسبی و برای سیستم‌های تشدید (به عنوان مثال، میکروسکوپ اسکن) استفاده کنند.
متاسفانه، آگاهی از ارتعاشات در طراحی‌های مکانیکی اولیه به ندرت ضروری در نظر گرفته می‌شود. بنابراین بسیاری از مطالعات ارتعاش تنها بعد از تولید سیستم‌ ها انجام می‌شوند.

 

سیستم های لرزه‌ گیر

پس از انقلاب صنعتی و با پیشرفت علم روز به روز سیستم های مکانیکی نوین به دامنه ی صنایع افزوده شد. که استفاده از آنها گاهی اوقات با چالش روبرو می شد. برای مثال در صنایع گوناگون برای استفاده از سیستم های مختلف مانند پمپ‌ها با وجود لرزش پمپ ، کمپرسورها، چیلر و حتی هواساز موجود در ساختمان‌ها جهت بهبود عملکرد آنها و افزایش بازده از سیستم های لرزه گیر مانند لرزه گیر هواساز استفاده می شود.

 

انواع سیستم های لرزه گیر

هدف از استفاده سیستم های لرزه گیر مکانیکی کاهش انتقال لرزش ، کنترل نویز ناشی از تجهیزات مکانیکی و مهار لرزش تأسیسات می باشد. و در حالت کلی به دو دسته اصلی انواع لرزه گیر فنری و لرزه گیر لاستیکی تقسیم بندی می شوند. که با توجه به نوع کاربرد و مشخصات دستگاه یا سیستم هایی که در آن باید از لرزه گیر استفاده شود. این دو دسته نیز دارای تنوع میباشد. برای مثال لرزه گیرهای فنری را می توان بصورت پایه دار و اسپرینگ هنگر ( آویز فنری ) و مهاردار بخش بندی کرد.

 

لرزه گیر هواساز

در مراکز صنعتی و کارخانه ها و مکان هایی مانند هتل ها ، سالن های ورزشی ، بیمارستان ها از دستگاه های هواساز جهت تهویه مطبوع استفاده می شود. ساختمان دستگاه های هواساز صنعتی طراحی پیچیده ای ندارند. اجزای تشکیل دهنده‌ی آن شامل دمنده (یا فن) ، کویل‌های حرارتی ، فیلترها، مبدل‌های حرارتی، کانال و دمپر می باشد. که در ساختمان مکعب مستطیل شکل آن نصب می گردد. از انواع لرزه‌ گیر لاستیکی یا فنری به صورت آویز برای سیستم هواساز های سقفی و یا زیردستگاه‌های بزرگ هواساز که روی زمین قرار دارند. می توان به منظور دمپ تنش‌ها و شوک های مکانیکی، جذب لرزش ،کاهش نویز و جذب ارتعاشات استفاده کرد. همچنین استفاده از لرزه گیر های لاستیکی در داخل دستگاه به منظور لرزه گیر هواساز نیز جهت موارد ذکر شده موثر می باشد.

 

نویسنده : دیار شریفی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *